Ukas Utøver nr 1: Vegard Saga

Ukas Utøver nr 1: Vegard Saga

Ukas utøver er en ukentlig spalte der vi gjør et kort og uformelt portrett med en person i løpegruppa vi synes har gjort noe som utmerket seg forhenværende uke. Det kan være alt fra litt personlig fremgang til utenomjordiske idrettsbradger.


Ukas utøver er fra Kristiansand, rager to meter over bakken, og har aldri registrert flere kilometer på Strava enn nå. Om det er fordi han ble Strava-medlem for to uker siden eller fordi han har trent eksepsjonelt mye vites ikke. Han har tidligere løpt både ett og to maraton, men det begynner å bli lenge siden. Vi snakker selvfølgelig om ringreven Vegard Saga. Vi har møtt Vegard over en virtuell kaffekopp og spurt han om litt av hvert om det som rører seg i løpernes verden.

Rykter vil ha det til at du har oppgradert skoparken din med to par flunkende nye løpesko fra Mizuno. Stemmer det? Og hvordan påvirker det motivasjonen din til å løpe mer?

Det stemmer! Jeg var hos PS Sport og benyttet Holmenkollstafett-rabatten og fikk 40 % på nye Mizuno-sko(fortsatt gyldig - kontakt Karl om det kunne fristet). Jeg lærte hos PS Sport at Olympiatoppen anbefaler topar per år, ettersom dempingseffekten i skoene minker over tid. Jeg skjønte straks at mine tre år gamle skotrengte å bli fornyet. Jeg har fått meg en løpetur med det nye paret. Veldig godt fornøyd med det. Det har ikke gitt så mye resultater i motivasjon - men det vil nok gi resultater i redusert skaderisiko - noe som er minst like viktig.

Kun 700 meter skilte deg fra en gjev pall-plass på forrige ukes ledertavle. Ble du noen gang fristet til å løpe 2 runder rundt blokka sent søndag kveld?

Det er trangt om pallen om dagen, så det er en kamp hver uke. Jeg observerer at snittet mitt de siste ukenehar holdt til pallplass, det er treningsfrekvensen jeg må jobbe med. I helgen var jeg opptatt fra morgen til kveld - blant annet som forskalingssnekker hos min bror, noe som er en treningsøkt i seg selv. Jeg håper å kunne komme sterkere tilbake i ukene som kommer!

Hva tenker du om ryktene som går om at det er de nye 5G-mastene som sprer corona? Du er jo en høyherremann selv, og vil kanskje være ekstra mottagelig for disse signalene?

Haha. Opp gjennom årene har jeg selv blitt omtalt som en mast, så jeg har vært opptatt av å unngå å væresmittekilde selv. Det at 5G-nettet nå tar noe av PR-støyten passer meg bra. Mastene og meg 'goes way back', så tenker at vi er som familie - vi er allerede sammen om dette, og smitte oss i mellom er ikke noe problem.

Du har blitt registrert løpende med individer fra andre selskaper den siste tiden (fienden). Kan du si noe om hvorlettet de er for å slippe å møte ITverket i årets holmenkollstafett?

Ja, etter at det ble klart at årets stafett ble avlyst har det blitt akseptert flere flere henvendelser om joggeturer fra fienden. Dette har vært til dels for å undersøke våre treningsmetoder, samt vurderer hvilke mulighet det er for å søke innpass i laget / selskapet. Det at ITverkets posisjon blant løperne i konsulent-Norge står sterkt er åpenbart, når selv DN omtaler oss som Gaselle. Vi skal nok ikke se bort fra at det vil renne inn med nye rekrutter med løpssterke konsulenter. Om noen år skal du ikke se bort fra at ITverket kaprer alle plassene på pallen...



Har du noen tips til unge lovende ITverkere som bruker disse Corona-tider til å ta sine første løpesteg?Hvordan skal man respondere på stygge blikk fra tilfeldige forbipasserende?

Som nevnt renner det Gaselleblod i årene våre. Å ta sine første løpesteg vil kunne føles rart i begynnelsen. Spesielt i disse dager, hvor de som vil opp og frem kan bli uglesett. Det man dog skal være obs på, er at vi Gaseller raskt vil se rask forbedring i løpeform og utholdenhet. En liten tur gjør mye! Stygge blikk kommer fra dem som ikke jogger i utgangspunktet. Bruk sunn fornuft, hev hodet og se langt frem - da legger du ikke merke til blikkene uansett.

Hva er din favorittøkt?

Jeg liker best rolig langkjøring. I forbindelse med det vil jeg komme med et lite bonustips som har gjort det lettere for meg å løpe langt (og jevnt): søk opp spillelister med navnet "bpm" (beats per minute). Det gjør det lettere åholde takten/stegfrekvensen, i tillegg til at det ofte er god treningsmusikk på listene. De fins i alle frekvenser, fra 60 til 100 (med en liste per femmer). Jeg hører på "RUN: 85 bpm for 170 SPM". Jeg har en vanlig skrittfrekvens på 81 - 82 (skritt på samme fot i minuttet, målt av Garmin treningsklokke), noe som gir meg noe å strekke etter.

Med det er vår virtuelle kaffekopp med langløperen Vegard over for denne gang! Vi takker så mye for praten, tipsene,innsikten og oversikten, og ønsker han lykke til med videre løping