Ukas utøver nr 7: Tone "Tomter" Winsnes

Ukas utøver nr 7: Tone "Tomter" Winsnes

Hadde Tomter vært et land, hadde ukas utøver vært forsvarssjef. Uke ut og uke inn har hun kriget mot den onde dronninga av Grefsenkleiva, i fredens og kongerikets navn. Forrige uke var hun nok en gang tilbake med hodet over vannet etter å ha slått en ydmykende knockout på resten av feltet. Ukas utøver har gjennom vinteren og våren levert en eksepsjonelt stabil treningsmengde, og har ikke latt seg anfekte av at andre døgnfluer har stanget litt på vinduet. Ukas utøver er selvføgelig Tone Cathrine Brækhus. Da vi spurte om hun ville ta en virtuell tuborg med oss sendte hun en virtuell langefinger tilbake. Man serverer ikke en monark sånt skvip. Det ble i stedet Crabbies med isbiter, servert i temperert kopp av det fineste kobber med en ørliten flik av lime.

Først og fremst. Gratulerer med å bli ukas utøver. Hvor beæret er du, og hvem ønsker du å takke?

Dette har vært en drøm lenge, så veldig beæret vil være en underdrivelse. Først og fremst vil jeg takke meg selv, men også Vilde og Hanne som har gitt meg god konkurranse i toppen og gjort at jeg er der jeg er idag.

Kan du fatte og begripe at det endelig skulle lykkes?

Ja, hardt arbeid lønner seg alltid. Men det er godt å endelig være der jeg hører hjemme.

Tone etter å ha løpt alt hun orket på 10 km


Etter å ha levert så bra over så lang tid, følte du noen gang at du ble oversett, eller har du hele tiden vært fjellstø i troen på at du en dag skulle få den tiden i rampelyset som du åpenbart fortjener?

Har naturligvis følt litt på det, men har stolt på at min solide innsats en vakker dag ville bli lagt merke til.

Det er jo ikke noen hemmelighet at det har vært RIMELIG dårlig stemning mellom deg og Vilde i månedene som har gått. Har det påvirket din mentale helse, eller har du hevet deg over Vildes gjentatte forsøk på å psyke deg ut?

Det har vært både gode og dårlige dager, men når det har stått på som verst så har jeg prøvd å minne meg selv på at jeg rett og slett er bedre enn henne. Det er jo tross alt noen økter der som ikke ville blitt godkjent i en offisiell løpssammenheng.

For noen uker siden ble duellen deres plutselig til et trekantdrama. Ut av intet steg Hanne, og gav dere begge en liten kilevink. Hvor nær var du å bare legge skoene på hylla og bare si at nok er nok?

Å legge skoene på hylla har aldri vært et alternativ, jeg har et ganske greit konkurranseinstinkt så dette var bare en ekstra motivasjon. Trikset er å bruke motgang til sin fordel.

For mange har en uke i rampelyset ofte blitt etterfulgt av en nedadgående kurve på løpsfronten. Føler du deg godt rustet til å fortsette flyten nå som hele Norge kommer til å ville ha en bit av deg?

Det er lett å bli revet med, men da må man bare fokusere på det som er viktig. Nemlig å løpe lenger enn alle andre. Det er også heldigvis lett å løpe under radaren her i Indre Østfold, så det hjelper med å holde meg godt planta på jorda.

Apropos Indre Østfold. Vi har fått nyss om at du i lengre tid har jobbet deltid som Tomters turistsjef. Hvilke turistattraksjoner vil du anbefale for noen som bare har 1 uke i Tomter, og kun kan få med seg det viktigste?

Èn uke skal holde hardt, men man kan likevel klare å få med seg mye bra. Gaupesteinen, kjerka, kunstgresset, Høgbråten (Hobøls høyeste punkt på hele 280 MOH), hestesenteret, og Hobølelva er vel det beste av det beste vi har å by på. For ikke å glemme hoppbakken vår, folk valfarter hit fra fjern og nær for å oppleve den. Og erru keen på no street food, så serverer Rhinex'n lokal mat på sitt beste.

Det er jo hetebølge i Norge om dagen. Har du noen tips til hvordan man kan gjøre løpeturen litt mindre jævlig?

Personlig liker jeg varmen, men det er jo ikke akkurat optimale løpeforhold naturligvis. Mitt beste tips er å stå opp med sola. Da får du en tidlig start på dagen, og slipper både den verste varmen og folk som kan smitte deg med korona. Og vann. Drikk bøtter med vann.

Å løpe med en bøtte høres ikke helt optimalt ut, men vi lar den gå for nå.  Helt til slutt: Har du en økt, et tips eller et triks du kan dele med dine løpeglade kolleger for å gjøre løpehverdagen enda bedre?

Jeg har lært på den harde måten at man må lytte til kroppen, hvis ikke kommer fort skadene. Ellers vil jeg slenge meg på de før meg og råde til kortere og færre turer. Restitusjon er jo som vi alle vet det aller viktigste for å bli en bedre løper.

Tone i The Blackmores Bridge Run, Sydney


I glasset ligger bare limen igjen, noe som betyr at vår lille samtale er over. Tone er beinhard, og viser ingen svakhet utad. De andre konkurrentene må nok bare innfinne seg med å ligge et lite hestehode bak også i ukene og månedene som kommer. Vi takker for oss og, ønsker Tone lykke til i fortsettelsen på det som kan vise seg å bli en virkelig stor karriere.

Redaksjonen, out.